Türk Stili SAMBA
Bildiğimiz bir şey varsa o da Samba Karnavalı bütün dünyayı dolaşıyor. Bu röportajımız ile birlikte, artık Samba'nın Türkiye macerasını biraz daha iyi anladık. Aslını söylemek gerekirse, Samba insanların yaratıcılığını kışkırtır ve bu kışkırtma Türkiye'de de bir Samba okulunun açılmasına sebep olmuş durumda. Önden belirtelim, Türkiye'de ki Samba Okulu formatı Brezilyada ki ile aynı değil. Orada sadece bir Bateria oluşumu mevcut. Bu konuda daha fazla şey öğrenmek için samba ve sempatiyi İstanbul'un renkli sokaklarına taşıyan Carnaval Turco'nun kurucusu Doğan ile görüştüm.
Hikayenin başlangıcı aslında Doğan'ın Küba müzikleri çalan bir perküsyon ekibine katılması ve perküsyona gönül vermeye başlaması ile start alıyor, yani Samba ile pek bir ilgisi yok. Perküsyona olan ilgisini keşfettikten sonra Samba'ya merak sarıyor Doğan, videolar seyrediyor ve çeşitli batucada grupları ile temasa geçmeye çalışıyor, ve o şekilde Chris Quade (Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen müzisyenlerin oluşturduğu Block X'in Direktörlerinden - bu daha sonra anlatacağım bir hikaye) ile tanışıyor. Bir kaç workshop sonrası bu müziği yapacak temel kadroyu oluşturuyorlar. Önceleri sokakta sırf keyif için Samba yaparken 2002 yılında Carnaval Turco doğuyor. Grup 35 kişilik, kadın-erkek karışık bir ekip tarafından kuruluyor, Samba'yı öncelikle birlikte yapabilecekleri bir aktivite olarak yapıyorlar, her hafta provalarda bir araya gelip Brezilya'nın en meşhur Samba okullarının parable ve sambalarını çalışıyorlar.
Türk karnavalı bir noktaya geldikten sonra artık daha profesyonelleşme yolunda adımlar atıp, düğünler, mezuniyetler, şirket kurumsal etkinlikleri gibi çeşitli eventlerde de çalmaya başlıyor ve bugün özellikle yaz aylarında ve Ekim-Aralık arası bir yoğunluk dahilinde senede ortalama 80 eventte katılanları Samba ile coşturuyorlar. Samba'nın özellikle tercih edilen müzik tarzları arasında olmamasına rağmen Carnaval Turco'nun bu kadar çok eventte yer alması, Doğan'a göre olağanüstü bir durum. Başka ilginç bir bilgi de şu anda Istanbul'da çok iyi bilinen ve ilerlemiş iki Samba grubu var, Bate Bumbo (en eskisi) ve Carnaval Turco.
Samba ile daha büyük ve ilham verici işler yapmak isteyen Carnaval Turco, Samba'nın ilerlemesi için çok önemli bir proje'ye de start veriyor: "Samba Akademisi", burada ki amaç, Samba ve Perküsyonu okullara taşıyabilmek. Bu hareket ile yaklaşık 3000 öğrenciye ulaşılacağı tahmin ediliyor ve ilk kayıtlar başladı bile. Samba'yı ön plana çıkartan ve Samba okulu fenomenlerinden çıkan kendi insanlarımızın kültürel geçmişini ve ifade biçimini kullanıp kültürel dönüşüm ve gelişime sebep olacak bu tür girişimler her zaman desteklenmeli.
Carnaval Turco 'nun yönetimi, 2017 için Eylül ayında bir festival düzenlemeyi de düşünmüyor değil. Siz de onlarla tanışmak ister misiniz? www.carnavalturco.com.tr websitesine ya da Facebook da Carnaval Turco Official sayfasına girmeniz yeterli. Bu sayede siz de Samba'yı Türk esintisi ile yapmayı öğrenmiş olursunuz.
Flavia Abreu
Orijinal Metin için tıklayınız.